Tietokoneen komponentit

1. Prosessori: Suoritin tai prosessori on tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä. Yksittäinen yksinkertainen suoritin voi suorittaa kerrallaan vain yhtä ohjelmaa, mutta sen tehtäviä voidaan vaihdella erittäin nopeasti. 

2. Emolevy: On tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään ja jonka avulla muut osat kommunikoivat.

3. Keskusmuisti: eli käyttömuisti on tietokoneohjelmien työmuisti, johon latautuvat käyttöjärjestelmän ohjelmat suoritettavat sekä näiden tarvitsemat tiedot. 

4. Kiintolevy: tai usein myös kovalevy, on tietokoneeseen kiinteästi asennettu levymuisti, jota käytetään tietokoneen massamuistina. Siihen tallennetaan ohjelmat ja muut tiedostot.

5. Virtalähde: ideaalisen virtalähteen läpi kulkee aina jokin määrätty virta, kuormituksesta riippumatta. Virtalähde on piirielementti, joka tuo sähköiseen piiriin energiaa.

6. Näytönohjain: on tietokoneen komponentti, joka piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Näytönohjain voi olla emolevyyn rakennettu eli yhdysrakenteinen tai erillinen laajennuskortti. 

7. Lisäkortit: Laajennuskortti on piirilevy, joka asennetaan emolevyn laajennuskorttipaikkaan tuomaan tietokoneeseen lisätoimintoja. Äänikortti on tietokoneen lisäkortti, joka on tarkoitettu äänisignaalin tuomiseen ja usein myös lukemiseen äänisisääntulon kautta. Muita lisäkortteja on verkkokortti, lukumuisti, näytönohjainkortti jne.

8. Tietokonekotelo: on kotelo, johon asennetaan tietokoneen sisäiset osat, kuten emolevy, laajennuskorttit, levyasemat ja viralähde.

9. Tuulettimet: Tietokoneen tuulettimet jäähdyttävät konetta, jottei se ylikuumenisi.



A. Tietokone ei voi toimia ilman RAM-muistia.
B. Tietokone toimii ilman kiintolevyä, mutta pääset vain BIOSiin.
C. Prosessorin toimintaa on noutaa muistista käsky ja siihen liittyvä luku tai luvut, suorittaa kyseinen käsky ALU-yksikössään ja palauttaa tulos muistiin.
D. Emolevyssä ei voi olla enemmän kuin yksi prosessori.
E. Jos tietokoneesi kuluttaa 400 wattia tehoa, mutta virtalähde on vain 300 wattia teholtaan niin tietokone ei toimi.
F. Virtuaalivaluuttaa ei voi louhia ilman näytönohjainta.
G. PC-koneiden emolevytyypit: PC/XT, AT, baby AT, BTX, ATX, ATX2.0, micro ATX, mini ITX, nano ITX, shuttle ATX, E-ATX, LPX ja NLX. ATX emolevy ei mahdu mATX koteloon.
H. Tietokoneeseen voi asentaa ainakin seitsemän lisäkorttia.
I. Yleisimmät tietokoneen kotelotuulettimen koot ovat 40, 60 , 80, 92, 120 ja 140.

Aiheeseen liittyvä kuva







Kommentit

  1. Tämä olikin hyvä postaus tällaiselle täysin maallikolle. Meiltä tietokone löytyy, mutta on niin hidas ettei se ole ollut käytössä pitkään aikaan. Täytyisi ehkä viedä se jonnekkin tyhjennettäväksi, jos siitä olisi myöhemmin taas hyötyä. Voisiko siinä olla jotain muutakin vikaa? https://www.cealy.fi/tietokoneen-vuosihuolto

    VastaaPoista

Lähetä kommentti