Komponentit teoriaa

Grafiikka

1. 1080p on lyhyt 1080 progressiivista skannausta varten, kun taas 1080i on lyhyt 1080 lomitettua skannausta varten. Näiden kahden muodon ero on se, miten ne näkyvät näytölläsi. Lomitetussa skannauksessa kuva näytetään valaisemalla parittomat ja tasaiset pikselirivit vuorotellen. Televisiosi tekee sen niin nopeasti (kukin kenttä vilkkuu 30 kertaa sekunnissa), että silmäsi eivät pysty havaitsemaan kytkintä. 

2. DVI voi virrata jopa 1920 x 1200 HD- videon tai kahden linkin DVI-liittimillä, joten voit tukea jopa 2560 x 1600 pikseliä. Jotkut DVI kaapelit tai portit voivat sisältää vähemmän nastoja, jos ne on suunniteltu pienempiä resoluution laitteita varten. HDMI-kaapelit tukevat jopa 1920 x 1200 HD-videota ja 8-kanavaista ääntä.

3. LCD näytön yleisimpiä paneeli tekniikoita ovat TN (twisted nematic), VA (vertical alingnement) ja IPS (in-plane-switching).

4.a) Anti-aliasing voi viitata moniin erillaisiin tekniikoihin aliasing ongelmien torjumiseksi näytteistetyssä signaalissa, kuten digitaalisessa kuvassa tai digitaalissa äänitelaitteessa.

b) Trilinear filtering on laajenusta bilineaarisesta tekstuurisuodatusmenetelmästä, joka myös suoritaa lineaarisen interpolaation mipmapien välillä.

c) Ansiotrooppinen suodatus on 3D-grafiikassa käytetty tekniikka, jolla voidaan parantaa tekstuurien laatua pinnoilla, jotka ovat kaltevassa kulmassa ja kaukana kamerasta.

d)Frames per second eli kuvataajuus tai kehysnopeus tarkoittaa näyttötekniikassa ja usein myös tietokonepeleissä näytölle sekunnissa piirrettyjen kuvien määrä.

e)OpenGL on laitteistoriippumaton ohjelmointirajapinta interaktiivisen tietokonegrafiikan tuottamiseen.

f)DirectX on Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmälle ja Xbox-pelikonsoleille kehittämä, erityisesti peleihin tarkoitettu ohjelmointirajapinta tietokoneohjelman ja laitteiston välille.

Chipset

5. Southbridge (eteläsiltä), tunnetaan Intelin emolevyissä nimellä controller hub (ICH), on toinen tietokoneen emolevyn sisältämistä piirisarjoista. Southbridge huolehtii väylista ja oheisliitännöistä. 

6. Northbridge (pohjoissilta), tunnetaan Intelin laitteistoissa myös nimellä Memory controller hub eli MCH, on toinen emolevyn piirisarjan kahdesta päämikropiiristä. Northbridge kytkee toisiisnsa tietokoneen prosessorin, keskusmuistin sekä AGP-väylän tai PCIe-väylän eli osat, joiden välillä tiedon pitää liikkua verrattaen nopeasti.

Prosessorit

7. Kerroinlukoton suoritin on tietokonelaitteiston komponenttien konfigurointi, jotta alkuperäisen valmistajan vahvistama nopeampi toiminta olisi mahdollista ja nopeus määritteisiin kellotaajuudeksi megahertsi tai gigahertsissä.

8. Retail packing, kuten nimestäkin ilmenee, on tuotteen lopullinen pakkaus, jota käytetään tuotteen esittelyyn myymälöissä ja verkossa. Se on lopullinen pakkaus jossa asiakas saa tuotteensa. Bulk packing on pakkaus, jota käytetään tuotteen säilyttämiseen ja kuljettamiseen sen vähittäiskaupan pakkauksessa. Bulkkipakkauksiin kuuluu tavallisesti aaltopahvia, vaneerilaatikoita, pehmusteita jne.

Kiintolevyt

9. Uusien SSD-laitteiden tekniikka perustuu NAND-Flash:iin. MLC (Multi Level Cell) ja SLC (Single Level Cell) ovat NAND-Flash tekniikan osia, solutyyppejä. Nelitilainen MLC on edullisempi, mutta vikaherkempi, binäärinen SLC on nopeampi ja kalliimpi.

10. SSD:ssä on monia etuja perinteiseen kiintolevyyn verrattuna: lyhyempi hakuaika, nopeampi tiedonsiirto, vähäisempi virrankulutus ja lämmöntuotto sekä äänetömyys.

Virtalähteet

11. Virtalähteen hyötysuhteella tarkoitetaan sitä, että kuinka suuri osa sen antama teho on on verrattuna sen verkosta ottamaan tehoon. 

12. 80 Plus on vapaaehtoinen sertifiointiohjelma, jonka tarkoituksena on edistää tehokasta energiankäyttöä tietokoneen virtalähdeyksiköissä. 
























Kommentit